Uszkár kiállításon

Kiállításon a bírálat közben

Egy korábbi posztban már írtam arról, hogy néha-néha eljárunk Papa gazdival kiállításra. Így volt ez tegnap is (2019.november 30-án). Ekkor volt a MUT szokásos speciál kiállítása a Hungexpon. Normál kutyakiállításon én már nem indulhatok, hiszen az a tenyészkutyáknak van kitalálva, és nálam ez már szóba se jöhet, mert segítőkutya lettem. Néhány kiállításon azonban meghirdetnek „kedvenc” kategóriát, amelybe minden uszkár nevezhet, még akkor is ha valami ok miatt a tenyész mezőnybe nem fér be. Így mi is nevezhettünk ebbe a kategóriába. Néhány képet megosztok, hogy milyen is ez a kiállításosdi.

Először bemegyünk a ringbe, utána a bíró minden porcikánkat átnézi, hogy mennyire vagyunk uszkárok, ilyenkor elmondják, hogy mik a „hibáink”. Szerencsére nekem nem sok van. A bírótól függ, hogy ezeket mennyire veszi komolyan. Kedvenc kategóiában általában lazábban veszik. A tenyész kategóriákban szigorúbbak a bírók.

A kiállításon nem mindenki a gazdájával, tenyésztőjével megy be a ringbe. Van egy ún. felvezető (vagy handler), aki bevisz minket, és ő tudja, hogy mit kell csinálni. Nem árt, ha mi is tudjuk, és gyakoroljuk, mert el kell érni, hogy a többi hasonló kutya közül minket válasszon. Most Orbán Dorka volt a felvezetőm. Ezen a kiállításon nem csak felvezetett, hanem Bajkó Erikával közösen készített fel, hogy ilyen szép legyek.

Bíráltai asztalon
MUT Speciál kiállítás, bírálat közben
Bírálat közben
MUT Speciál kiállítás, bírálat közben

Amikor a kategória összes kutyájának megtörtént a részletes bírálata, akkor következik az összevetés. Ekkor egymás után futunk, megyünk körbe a ringben, és megnézik a mozgásunkat és összehasonlítanak egymással.

Összevetés
MUT Speciál kiállítás, hobby kategória összevetés

Ezután alakul ki a végső sorrend, hogy ki milyen helyezést ért el. Én most a II. helyezett lettem.

Uszkár kiállíts, hobby kategória, 2. helyezés
MUT Speciál kiállítás, hobby kategória II. helyezés

A kiállítás végén még egy közös fotó is belefért Dorkával és Lattéval a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület óriás uszkárjával. Latte egy fiatal szuka, és egy igazi szépség. Latte nem csak a klub kiállításon szerepelt, hanem a klub kiállítás után rendezett Champion of Champions kiállításon fajta győztes (BOB = Best Of Bread) lett.

Lattével és Dorkával
MUT Speciál kiállításon Lattével és Dorkával

Két fotó Lattéről a Champion of Champions kiállításon.

Latte BOB
Latte a NEO óriásuszkárja fajtagyőztes (BOB)

A kiállítás után, már itthon vagyok. És megmutatom az új nyakörvemet és a kupámat. Igaz itt már kicsit torzonborz vagyok, de ez az utazás miatt van így.

Serleggel, új nyakörvvel
Az új nyakörvem, és serlegem

Comments

Vélemény, hozzászólás?